LIVET I BYSTAD!


 

 

 

     

30 December

 

Efter en härlig Jul här på Mellomgården önskar vi er nu ett riktigt Gott Nytt 2012!!

 

 

22 December

 

En riktigt GOD JUL önskar vi er alla från oss alla här på Mellomgården!!

Njut av grandoft, knäck, julskinka..,- framförallt.. ;).. och glögg och paket o trevligt sällskap!!

 

 

30 November

 

Här väntar vi många små Jesus-barn inom kort, grisning äger rum nästa vecka! BB-stallet står tvättat och klart inför denna roliga uppgift! I slutet på veckan flyttar vi in suggorna från djupströbäddarna till egen "lya"!

I tillväxtstallet har grisarna nu varit i 2 veckor och växer så det knakar! Totalt är de nu 7 veckor gamla.

 

Grisläget för våran del går åt rätt håll sakta men säkert! Vi hopppas att det är mer än julskinkan som konsumenterna vill ha "svensktillverkat", det gäller ju att sprida kunskapen om vårat för andra "dyrare" kött! Vilket inte alltid känns lätt kan jag säga! Hur når man ut stort på ett positivt sätt? Räcker det inte med vår unika djurskyddslag? - Vet konsumenter vad lagen innebär för djuren i vårat land, att den värnar om dem?!

 

Här på gården är det nu pyntat och belyst i både hus och stall! Äntligen  (som om inte tiden går fort ändå ;) så kom i alla fall advent och vi får njuta av våra stjärnor i novembermörkret! Och snart vänder det åter igen och går mot ljusare  tider..! Det var det här med att stanna upp och vara tacksam över det man har här och nu..!!

 

I oktober här var vi med om 2 storslagna händelser: Bröllopsfirande av 2 olika slag! I Torp byttes det ringar en strålande höstdag, för 40 år sedan även då en gnistrande höstdag bytte mor o far ringar i Södra Åsarps kyrka! Detta firades =)

 

Kreativiteten flödar här inne bland de minsta.., varför inte hjälpa mamma i ett obevakat ögonblick och fixa till spegeln som var slipad o klar för målning??? Och checka av tvättmaskin, matberedare och framförallt som synes ugnen innan användning för guds skull!..Phu!

När jag kommer in från lagårn på mornarna och två tjejer kommer springandes mot mej och ropar - "Kraaamis"...., då är det bara att ta reda på hur mycket lim som ska användas ;) Dessa små goa loppor!

 

 

Fortsätt njut i det kommande julstöket!!

 

5 September

 

Välkommen vackra höstmånad!!

Ja, första bilden får tolka grisläget i landet!! En liten ljusning i horisonten nu för tillfället.., en början som vi hoppas får fart uppåt!!...

Priset har höjts något.. (måste vara optimist)

 

Mycket frågor surrar i huvet.. Var slutar djurskyddslagen att gälla???? Ska den endast gälla oss grisproducenter?? Borde inte handeln ta sitt ansvar och värna om det svenska köttet, livsmedlen som finns i Sverige?

Det finns en anledning till att det svenska köttet "är dyrare" - den svenska djurskyddslagen = Man får det man betalar för: Vi betalar för att djuren inte står fixerade, att de inte går på enbart spalt, att de får halm i boxarna, att knorrarna inte klipps på kultingen.

 

Många konsumenter är medvetna om detta och tydligare märkning av köttförpackningarna hade gjort det lättare att välja svenskt!

Vi väntar in vändningen inom grisbranschen.., den är välkommen nu.., precis just nu..!

 

Sommaren har bjudit på kalas, festligheter och hemmaprojekt såsom altanbygge och trädgårdsarbete!! Vi är så nöjda och ser fram emot när vi kan sitta i badbaljan och titta upp på stjärnorna! Jag hoppas på hallonskörd nästa sommar =) 3 st. har vi ätit i år (hallon)! 

 

 

 

Vi var en dag på High Chaparall!! det var uppskattat av både stora och små! Där fanns ju hästar till den milda grad till två tjejers stora glädje! Vi åkte diligens, tåg, 2 varv med ponnyridning, liten häst och vagn, red på trähästar (inkl. grävling)!! Begäret stillades en liten stund =)

Hemma är det fortfarande sadelkammaren som gäller! Och när suggorna kommer till oss och går i lösdriften får de agera hästar!...

 

En liten nykomling vid namn Findus hälsar vi välkommen oxå. Ca 2 mån är denna lilla katt, som blir svårare att komma ifatt och få in i huset för att bli tam....Men han spinner så gott när han är i knät och dockvagn har han åkt! Men det krävs team-work när han ska fångas in.., han borde hetat Blixten!..

 

Nu hoppas vi på fina dagar framöver, det är vi alla värda!!! =)

 

22 Juni

 

Snart Midsommar!!!

 

Här har vi grisning för fullt!!!

Här kommer lite bilder från "Livet i Bystad" 

 

 

Vi önskar er en härlig helg med sill, nubbe och jordgubbar!! På återseende!

 

 

17 April

 

Såhär i vårmånadens mitt kan man inte låta bli att bli lika förundrad och tacksam som tidigare år över denna skiftning som sker i naturen när ljuset återvänder till oss!! Och vi är så värda detta med tanke på den fina men långa vinter vi haft! Tussilagon står ståtligt i vas på köksbordet och utanför börjat träden så smått skifta i grön nyans, underbara koltrasten har tack o lov börjat sjunga både morgon o kväll för oss! (eller som Tomas säger; det är tyvärr inget att göra åt!... ;)

 

Nåväl med våren kommer det oxå Kalas!!!! Engla har fyllt 3 år! Hurra! Och som syns på bilderna sen så så håller hästintresset i sej hos denna nu 3-åring =) Högst på önskelistan var en "Mysse" (Emil i Lönneberga är en stor idol) Jag blir titt som tätt instängd i tvättstugan (som är snickebóa) jag får två klädnypor slängt till mej så jag kan tälja trägubbar och samtidigt som dörren åker igen får jag bryskt höra: Sitt nu där å tänk över dina hyss!! Oftast får Astrid vara Ida...

 

Och lammar gör det. I skrivande stund är det ca 30 tackor kvar som ska lamma! Vi är där emellanåt och njuter av dom. Grovjobbet gör svärföräldrarna och Tomas!

 

I svinhuset är det för tillfället tömt och tvättat!... Vi ska på möte med suggringen i veckan och det kan leda till en del intressanta beslut.

Ny studie från Svenskt kött visar att många konsumenter har hög tillit till det svenska köttet, men att det även finns många som inte förstår varför svenskt kött är dyrare i butiken. Men nu är en ursprungsmärkning på gång inom grisbranschen på charkprodukter, vilket är så positivt för oss då konsumenter verkligen kan urskilja vad som är svenskt och inte!! 

(Klicka på bilderna för förstoring!)

 

 

 

Förra helgen var mor och jag på en härlig yoga-dag på Hallagärde gård!! Det var Didi som hade hand om detta! Didi och jag gick tillsammans på Strömma år 90-91!!... jo, så längesedan är det... vi hade kontakt med varnadra fram till år 94 kanske... Förra våren låg en lapp i min brevlåda med en hälsning från henne! (en släkting till mej hade träffat henne på ett möte i Göteborg!!)..., det var ingen slump att vi skulle träffas igen! Nu släpper vi inte varandra :)

Tänk gott folk på vad universum fixar och donar åt oss för att vi ska styra in på olika vägar och för att vägarna på kartan även ska korsa andras stigar och ibland..., motorvägar när man rusar på i 180!!! =)

  

 

20 Mars

 

Våren är på gång, ett "litet" snöfall damp ner häromdagen, kanske det sista för denna vintern!?

Koltrasten har tagit sina första toner och bofinken har hörts och grannen hade oxå sett tofsviporna nere på Maderna häromdagen= Underbart!!! Och ljuset är på väg att vinna över vintertiden!!

 

Fåren har tagits hem för klippning, snart är det dags för lamning!! När vi var i Källhult gick vi ner till hagen och hälsade på hästen Mimmi, det var nog det som gjorde att Englas hästintresse började glöda lite starkare!! =) Så idag har hon fått ta sin första ridtur!!!! Stolt o glad minsann! Astrid fick oxå ett litet smakprov!!

 

I fredags hade vi personalfest med Källhults och Torps personal samt ett gäng till med medresenärer!!! Det var en jätte-lyckad o trevlig kväll tillsammnas med suveränt uppträdande och musik och glada människor som bjuder på sej själva och dansar och släpper loss!!!

Tack alla för det!! =) Bilder från festen finns under "Aktuellt-rubriken"!

(Klicka på bilderna för förstoring)

 

 

För ca 2 veckor sedan hade vi grisning här på gården, lite goa bilder bjuds det på här!

 

 

 

14 Februari

 

Här har vi haft kalas! Astrid har nu blivit 1 år och det har vi firat så det står härliga till! =) Tjejerna har nu varsin dockvagn och Engla gjorde fort klart för Astrid att hennes vagn nu tillhörde storasyrrans!! Lillsyrran kör nu glatt och ovetandes omkring med en vagnen som är 2 årsmodeller äldre!! ;)

(Klicka på bilderna för förstoring)

 

 

 

I lördags var vi inne i Borås tillsammnas med Patrik o Elin och käkade gott och var sedan på Åhaga och lyssnade på Caroline af Ugglas!! En sån härlig människa!!! Uppträdandet var kanonbra!!

Vi lämnade kor, grisar och barn hemma och gav oss av till storstaden..(?) duktigt av oss att dra iväg lite "utsocknes" så! Jag som är som den kastrerade hankatten som inte gärna lämnar gården!... (Men nu är det ju snart vår för sjutton!!)

Lite skogsarbete är det på gång här på gården denna vårvinter!

 

 

 

Grisläget i landet är tyvärr fortfarnade väldigt ansträngt och totalt .. ologiskt!!!....

 

Hall nummer 2 är nu färdigställd!! Härligt! Och så har jag upptäckt underbara butiken "Sött o nött" nere i Limmared!!!! Gå in om ni har tillfälle!! Det är en order!

Prinsessan på ärten har nu flyttat in hos oss och hon är ljuvlig!! :)

köpte även "änglalik" skylten som fick äran att hänga på yngsta dotterns present från grannarna, och galgen har min Farmor målat en gång i tiden!!

 

 

Och se så fina "påsar" man får bära hem sina nyinköpta saker i!!

 

Har faktiskt ingen aning med vad datan pysslar med för tillfället!!.. Den gör som den vill.., som ni ser!! Hm, den har varit hos farbror doktorn nyss, men antagligen fick den fel behandling är obotlig!!... vågar inte skriva mer nu!!!

 

På återseénde!!!

 

 

24 Januari

 

Då var vi en bit in i Januari!! Snön biter sej fast och man kan inte låta bli att tänka lite på hur det var för ca ett halvår sedan och hur det kommer bli om lika lång (kort?!) tid framåt!...  Men man ska ju leva i nuet förstårs =)

 

Vi är nöjda med vår ombyggnation! Första omgången suggor har grisat och det är stor skillnad vad gäller boxhygien och arbetstid för vår del!

Nu gäller det att få "folket" att förstå "fördelarna" med svenskt kött!.. Äter svenskarna verkligen vad skit som helst..?... Ja, det verkar vara så illa... NU rycker vi upp oss och värdesätter den svenska maten gott folk!!!!

 

Några som äter som hästar är fåglarna! Jisses vilka köer till matbordet! De är riktiga underhållare, behövs ingen TV här inte, det kan vara rena såpan att skåda intrigerna vid ett fågelbord när kajorna kommer inglidandes bland de små bevingade gästerna!

 

På TV:n här har nu Astrid Lindgrens filmer börjat rulla och det är så kul att titta på även för oss.. vuxna.., som var barn så nyligen och kom ihåg dessa filmer! Många goa och kloka kommentarer! T.ex: Emils pappa om Griseknoen: Roligt??!!- Grisar ska inte ha roligt, på det här sättet blir han ju mager som en jakthund! (Jag tycker grisar ska ha roligt)

Pippi om Prusseluskan: Det var trevligt när du kom, men trevligare när du gick!

 

Ett drastiskt håravfall har skett i huset! Det är hövdingen själv som fick bli av med vinterpälsen i både ansiktet och på knoppen...

 (Klicka på bilderna för förstoring)