LIVET I BYSTAD!


 

 

 

 

Nyår 2010

 

GOTT NYTT 2011!!

Tack för 2010.

Stallet är färdigt så här ska firas av flera anledningar!!! :-)

 

 

 23 December

 

God Jul i alla stugor!!!

 

Här råder snart julefrid!!! Lucior har lyst upp i decembermörkret och 4:e ljuset har tänts och snart är det dags för tomten att göra entré :)

I stallet råder febril verksamhet!

 

I helgen som gick var det kalas hos mor o far! vi har ett födelsedagsbarn här på gården, ett Jesusbarn till och med för imorgon på självaste julafton fyller far 65!! Så kolla riktigt noga imorn om det är så att en stjärna lyser starkare än vanligt över lagårdstaket!! (nu ligger han ju inte i suggans ho just där inne, även om man skulle tro att han flyttat in där permanent den senaste tiden..)

 

Nog för att mina fönster inte är putsade men det är fåglar som syns på bilden! Har aldrig haft så mycket fåglar på besök tidigare som i år! De är varmt välkomna! Även 2 harar besöker oss varje kväll för att få en liten munsbit!

(Klicka på bilderna för förstoring)

 

 

Ha en härlig julhelg önskar vi er på Mellomgården!!

12 DecemberSvinstallet börjar nå sin final!! Montering och limning av boxarna har blivit kart idag!! =) Härligt! Foderledningen ska sättas upp igen och vattenledningarna ska upp, så ska vi försöka måla boxarna innan "deadline" som är den 1 Januari!

Vi har ansökt om bygglov och vi fick godkänt även detta år att resa väggarna på pepparkakshuset!Nu är det tvättning av tillväxtstall som gäller. Vi tömde stallet i fredags och sätter åter in ett nytt gäng på torsdag!
(Klicka på bilderna för förstoring)

 


 

1:a Advent

 

Välkommen underbara advent!!!

 

 

23 November

 

Här har nu gjutits och monteringen av inredningen kan ta fart! Grisning har vi haft och ibland blir det nån liten som blir lite kall och får på sej flytväst och ner i varma hinken för att piggna till! Simborgarmärket delas sen ut.

Och snöat har det gjort och gör...

 

 

I övrigt på gården rullar det på bland människor o djur!

 

 

Nu ser vi fram emot underbara advent.., får troligtvis ta med spett, slägga o snöskyffel ut i skogen för att få fram lite grön fin mossa till adventsljusen!!

 

3 november

 

Det är ombyggnation som helt o hållet står på schemat här på Mellomgården!! Hittills har saker o ting klaffat som det ska!! (Jag sa hittills..;)

Till helgen sätter vi in suggorna som ska börja grisa inom en vecka! Ett lite mindre gäng suggor denna omgång då!! Ser fram emot nästa, då nya delen även tas i bruk! Här kommer lite bilder, klicka på dem för förstoring!!!

 

 

20 Oktober

 

Vi inleder med bilder från underbara hösten...

(klicka på bilderna för förstoring)

 

 

Här har renoverats och gjorts om i våran hall, här kommer resultatet!!!

 

 

Fåren har även samlats ihop och blivit klippta inför kommande frieri... Snart ska herr Bagge få bekänna färg!

 

 

 I övrigt på gården är det avvänjning imorgon! De "gamla" suggorna lämnar oss och nya dräktiga madammer kommer! Denna gången får vi 35 st istället för 53 suggor, eftersom ombyggnationen drar igång till helgen utav deras lägenheter! Vi har fått klagomål från suggmödrarna att de inte haft golvvärme och att väggarna varit lite slitna (dock kan vi inte ordna havsutsikt..)! 

 

Som hyresvärd vet jag att dessa klagomål bottnar i vanlig hederlig avundsjuka! Men nu ska de få upprättelse! Det kommer bli så varmt o bra hos alla hyresgäster!!!! 

(Egentligen tyckte Tomas det var bra som det var innan.., hos grisarna oxå.. :-) Jag ville ha in ljuset., Tomas tipsa om att byta glödlampor eller sätta in lysröramaturer istället för ommålningen... ;-)

 

 

4 Oktober

 

Den sista skörden för i år bärgades för ett tag sedan, nu var det avklarat!! När det är rullat, plastat o hemkört så känns det gott och lite "lugnare" på något vis!! Smågrisarna är nu 3 veckor gamla och tillväxtstallet står redo att tömmas nästa vecka..., allt rullar på i sin vanliga ordning, förutom lönsamheten i svensk grisproduktion, den rullar utför för tillfället!

 

Hösten bjuder på vacker natur och kalla mornar med lite dimma liggandes över äng och damm är väldigt vackert!! Jag efterlyser familjen Älg som ska stå i dammen och käka.. (tja, näckrosorna vill jag ju ha ifred, men låt gå..) Vid samma tillfälle ska jag ha med kameran ut den morgonen.. Tänk vilken Jhon Bauer -idyll va!? Lilla prinsessan Tuvastarr sittandes mellan älgens horn oxå.., Suck!! Ialla fall har en gräsand skrämt mej från vettet en morgon med sitt plötsliga "kvack"?.. (hur skriver man lätet från en gräsand?) och flaxande vingar. Och jag hade inte kameran med mej..

 

Lite i "omgörartagen" är jag för tillfället, därmed har trappan fått en ny kulör, får se vad som står på tur härnäst! Kul är det!

 

 

Tjejerna hänger med ut till grisarna då och då och hälsar på stora och små! Fåren har vägts och flyttats, denna veckan är det dags för klippning för dem! Det var ett litet kylslaget men vackert Källhult den dagen!

 

Varför får inte "mångudinnan" någon rättvisa när man fotar henne?... Såå läckra kort man skulle ha haft egentligen, men inget ger henne rättvisa!

 

 

Och till Englas stora glädje har hon ärvt kusinens cykel, den används nu och övas på inne i kåken! Stackars Tummis är emellanåt lite knäckt.., en vilding på cykel och en i gåstol så mattfransarna ryker, vovven är allmänt lycklig de dagar hon får vara med sin älskade husse! :-)

 

3 September

 

Första frostnatten och det är underbart!  Hösten är min favoritårstid!  Här har gården rustats upp till rena galaföreställningen :-) det blir så tjusigt! Tomas, far och svärfar har gjort ett strålande jobb!!  Jag gillar ju före och efter bilder, så det kommer att bjudas på längre ner på sidan!!

 

Smågrisar har hämtats och veckan efter hämtades o lämnades nya suggor! Vi fick sålt alla tillväxtgrisar denna gången, vilket vi är väldigt glada för!. Grisnäringen är nere i en dal, men vi blickar framåt o uppåt som så många gånger förut.... Om två veckor blir det sista grisningen i de "gamla" 18 återstående boxarna, sen blir det 2 månaders ombyggnation.

 

Våra köksmöbler är iväg på extreme makeover!! Denna fantastiska pågående förvandling från blått till vitt står "Sjuhäradsbygdens Ernst Kirschsteigggeeirr???...." för, nämligen Jarmo!!!

 

Sjörred har varit här och sett till att vi inte ska frysa denna vintern heller!

Om Tummis inte slutar fälla snart kommer vi få en ny hundras, en nakenhund av nåt sällsamt slag! Och tårta har ätits, tack vare mormor!!

 

 

15 Augusti

 

Augusti månad har hittills bestått av upprustning av gårdens länga, ett hus till står på kö och ska få "nytt ytterplagg" innan vintern, det blir så snyggt och det är verkligen ett lyft för hela gårdsbilden! Man vill städa, plocka och röjja i varje vrå helst! Blir super oxå att slippa skrapa rutor...

 

Veckan som kommer ska vi leverera smågrisar, förra veckan hämtades de sista från förra omgången.., det har varit tvärstopp på grismarknaden. Tur vi hade ett fack ledigt i plansilon som fick agera djupströbädd till desa överstående nassar, där har de mått prima!

 

Det togs hem disk från mossen för att porslinet skulle rengöras ordentligt i diskmaskin en gång!... Den blev ren, ultraren, och köksgolvet oxå. Med tanke på hur porslinet såg ut efter "bara" hand-diskning vid hemkomsten, undrar jag om det inte vore lämpligt att hela personalstyrkan genomgick en avmaskning och avlusning vid avslutad torvsäsong....

 

Hjämtvång har införts i stugan, är man ett litet pyre som bestämt sej för att upptäcka världen behövs skyddsutrustning!! :-)

Undrar vad det hade blivit för utsökt måltid med dessa ingredienser i matberedaren??.. Färgglatt så det förslår, utan tvivel!

 

Så bockjakt imorn... min sista jakt var 07 (eller 06 för all del, bytet som lades ner då är nu tvåbarnsfar) Nåväl, ingen mer jakt för mej! Aug-07 var min sista jaktdag, Jag ställde mej upp, lyfte på hatten och sa vänligt till bocken som stod kvar på samma fläck och apstirrade på mej efter avlossat skott - Gå, spring, passera, du är fri!!

Vid en älgjakt för något år sen satt jag i mitt torn och dessa ord rabblade jag som ett mantra tyst inombords. Älg, kom inte hit!..

 

 

 

29 Juli

 

Kors i krösamoset, det har gått en månad sen sist!!

Värmen har för tillfället bytts ut mot regn (tack o lov)..... Fy för den lede för den tropiska värme som varit. Vulkanen "Eyfjallajäklajökull" (eller nåt.) har framstått som en västanfläkt jämfört med temperaturen inne i kåken och stundtals i mitt sinne. Detta väder som man kan prata om i oändlighet :-)

 

Under månaden som gått har vi haft kalas, näckrosorna har blommat, vi har tagit årets första dopp, flädersaft har tillverkats, vi har haft besök från Dalarna- Sven o Naimi!!! Dragspel mat och många glada skratt i dagarna fyra har vi haft tillsammans! Lena, en vän från Strömmatiden har varit här, det var 17 år sen vi sågs!! 17!!!! En fantastisk helg! 8 härliga glada laxar från Småland dök upp spontant i måndags eftermiddag här på gården, sååå häftigt! Samtidigt kom det 3 på besök från Kungsbacka, de hade med sej en liten goding på 4 år från Onsala!!:-)

 

Juli månad har varit "återseendets" tid av människor jag tycker mycket om!! :-)

 

Grisar har det blivit oxå, storken har haft full sjå med att forsla hit ca 600 kultingar, fågelstackarn såg lite matt ut i fjädrarna sista lasset!! Men alla är på plats och mår finfint! Nu har pippin semester i 8 veckor!

 

Varför envisas man med att ha framme den gamla videobandspelaren??? Det kan ju gå att få boken omgjord till film på bumsen enligt små trollungar, och vilket genidrag det skulle vara!!!

 

Och det som inte går att fixa med balsnöre eller ståltråd går att ordna med kohalsband!! Man ska inte slänga nåt...

 

 

 

30 Juni

 

Midsommar firades ute på åkrarna, kan det bli mer rätt i ett bondehjärta att fira högtiden på detta viset?!! Mor ordnade en god sommarmiddag med färskpotatis, sill och gräddfil! och svärmor hade med sej jordgubbstårta för att även fira höbärgningen i Källhult! Här i Bystad firade vi bärgningen i söndags och i måndags fyrkantspressades de sista stråna i förstaskörden!

 

Har fått en fin present till dammen!! Näckrosor!! :-)

 

 

23 Juni

 

Gräs har slagits och pressats och nytt gräs har slagits och väntar på att samlas ihop.., som lite fyrkant, troligtvis en del småbalar hö och kanske någon rundbal! Det mesta handlar nu om gräs.. och väderprognoser! :-)

 

 

Fåren har oxå samlats in för avmaskning och igår förmedlade vi grisar i en väldig fart! På ena bilden kan det se ut som att svärmor är på gång att lappa till sin svärson, men så är inte fallet, de är nämligen alltid väldigt artiga och har stor respekt och förståelse för varandra... :-)?

 

 

Och vi närmar oss Midsommar - den svenska härliga, lite trollska högtid! Jo minsann tittar man riktigt noga så ser man älvorna sväva omkring i dimman borta på ängarna!.. Nej, jag har inte tjuvstartat med nubbarna, jag ammar, men man kan lätt bli lite hög när det är så vackert ute nu!

 

 

Vi önskar er en trevlig MIDSOMMAR!!! "När solen går ner bakom Sjöbloms dass"...

 

10 Juni

 

Som solen har lyst!!.. för några dagar sedan var det ju riktig sommar! Och värmen kommer snart igen!! Här har flaggats och blommor har det luktats på och gröt har det ätits för första gången :-)

 

 

30 maj - 2010

 

Här händer grejer!! Vips så hade vi en stuga på plats!! Och vips hade vi en bro!! Det kommer bli så braaaaaaaaaaa och fiiiiiiint!! Ibland ser universum till att det trillar ner saker till en vid rätt tid!! :-)

Det ska bli en bastu i vår lilla stuga uppe på höjden! Nedanför blir det en badtunna och gamla jordkällaren blir en.., tja inte vinkällare men kanske "groggkällare" tids nog.. Har i alla fall redan skaffat ljusstakar till källaren, med andra ord i mitt huvud är den redan inredd!! :-)

 

Helgen har gått i grisens tecken... Nu återstår en sugga som ska förlösas! Det har varit som ett smatterband i bb-stallet. Små rosa djur har sett dagens ljus i ett rasande tempo! Varmt välkomna ska ni vara!

 

Så har vi haft födelsedag (på tal om grisens tecken..) Vi har nu en 33-åring på gården (En gullegris!.. Tomas såklart!..) Hans födelsedagspresent från mej syns på sista bilden.. He,he... Och jag är 23 år och grisar kan flyga...

 

Och alla underbara blommor som poppar upp i diken och troligen inte i mitt land.. Nåväl min favoritblomma har ståtligt sträckt upp sej från vintervilan.. (Nils Ferlin släng dej i väggen) Humleblomster!! Vet inte varför men i mina ögon är den fantastisk!

 

När vi var ute på promenad häromdagen så kom det en helikopter flygandes lågt, Engla pekade upp på den och sa: Ett bi!!!

Jag ska försöka anteckna alla goa kommentarer som kommer dyka upp de närmaste åren!

 

Ikväll har Stefan varit här från klockan 16 till 20:45 för Tomas och han hade en timmes jobb med fakturor att gå igenom... Dessa två... Erica kom lite senare på sina fräcka gröna mc!! Erica och jag är glada att de har varandra... Igenomsnitt pratar de nog med varandra 4-5 ggr/dag, Tomas och Stefan lever som särbos!

 

 

Och snart är det Juni!!.. Midsommar, gräskörning, grisar, torv och nya spännande upptåg!!

 

25 Maj -  2010

 

I helgen döptes Astrid här hemma i Bystad! Det var en så härlig dag! Solen strålade efter att två regnskurar fallit ner! Prästen Sven fick avgöra när vi skulle gå ut till paviljongen och börja ceremonin för han har ju som sagt rätt kontakter uppåt!! Och han gjorde det så bra!!

Så nu har Astrid fått sitt namn! Carina och Magnus är från detta nu Gudföräldrar till vår yngsta dotter :-)

 

I övrigt på gården så är det grisning som gäller! Tre kullar har hittills kommit till världen!

 

 

14 maj - 2010

 

Nu verkar det som värmen kommer!!!

Fåren har anlänt och landet har blivit sått, ett under om det blir nåt likt med blommorna i år... Kan säga att jag "slängde" ner fröna i backen i år, Engla hjälpte till på sitt underbara vis, samtidigt som jag höll ett ben gungandes på vagnen där Astrid började vakna och tyckte att mjölkbutiken skulle vädras!! :-) Men nu är vårbruket avklarat, gödslingen sköter katterna.. Och det kommer åter harvas när Tummis jagar bollar och pinnar och när Engla hittar sin nya Stora sandlåda :-)

 

Häromkvällen åts det pizza.. Igen.. Tomas är såld på pizzor, det är inte jag.. För ett tag sen när han kom in på pizzan och hämtade ut leveransen sa bagaren till han: "Kan inte din fru laga mat"?!...

Tänk om Anna Skipper kunde få förmånen att följa Tomas i 8 veckor!!! Hon skulle bli helt knäckt! Jag hör hur Tomas skulle försvara sin pizza och hävda att den representerar tallriksmodellen, den är ju rund och så är det både kött och grönsaker på...

 

Nu är det tomt i bb-stallarna och far har tvättat det. Jag fick förmånen att tvätta ca 5 boxar.. min tid kommer! :-)

  

Mor, barnen och jag försöker ta våra promenader dagligen, dagarna går väldigt fort här i Bystad... Man måste/vill njuta av tiden..

 

 

 

2 Maj - 2010

 

Vi har varit på promenad och träffat på diverse djurslag! Först grannens hund Zeb som snart är knäckt.., även hans husse och matte är nog snart knäckta de stackarna för vår Tummis löper.... och han låter som han har tassen i kläm (eller ett ord som rimmar på tassen..)

Grannen längre ner har skaffat två getter!! Jätte-fina! När vi närmar oss Limmared så finns "Martins" flock med fina "nötter" att beskåda.

 

Vi ska spränga bort lite på ett berg nere på maderna så vägen breddas för kommande gödselkörning, Tomas har borrat och strax skulle Mattias komma som är dynamitharry här i byn.

 

Till min stora glädje har jag fått börja använda det förråd av hårsnoddar och toffsar jag samlat på mej!! Engla har ändrat åsikt och tycker nu att det är kul med "pippilotter" i håret :-)

 

I onsdags skickade vi smågrisar så tillväxten är tömd och färdigtvättad.

Igår var vi på Torp hos Patrik, Elin och Olle, de hade öppet hus och visade upp gården och det nya kostallet!! Jätte-trevlig tillställning!

 

 

24 April 2010

 

Ett fåtal tackor är kvar som ska lamma! Vi var uppe häromdagen och hälsade på i Källhult. "Uppe" i Källhult står vitsipporna i full blom, här "nere" i dalen är de i knopp ännu :-) .Det skiljer mer än man tror fast det knappt är 4 km emellan gårdarna.

 

Sen en tid tillbaka har jag varit övertygad om att det har varit Engla som är så kreativ och fyller upp våra skor med hundfoder med jämna mellanrum.., idag har det gått upp ett litet ljus.. Jag började röja i "vinterskogarderoben"... I de ca. 9 par skor som stod där inne var det ett sagolikt förråd av Tummis mat blandat med små, små skitar... och diverse små inredningsdetaljer..

 

Måste säga att den eller dom har varit prydliga för inga skor är söndergnagda. Och märkligt är att Tummis inte reagerat eller tagit musen (eller familjen mus) som mellanmål, då detta skåp är 1 meter från hennes mat och sovplats! Jag förmodar att detta kånkande av pelletsknuttar har skett nattetid.

Det kanske är en riktig stridsmus med rustning och samurajsvärd??..

Borde rigga upp en kamera och ta den lilla gynnaren på bar gärning! Skulle kanske vunnit nåt pris om jag skicka in den till naturprogrammet där diverse tittarfilmer visas upp,.. en säck hundfoder möjligtvis?!.. Som tankarna kan fladdra iväg ibland.., Är det det som kallas "amningshjärna"??

(klicka på bilderna för förstoring!)

 

 

 

19 april - 2010

 

Härliga våren är här!! Här är full aktivitet, fönster har bytts på nedervåningen i huset och det blev sååå bra! Nu har jag mina spröjs!! :-) vilken skillnad, det blev så ombonat! Snart ska markiser sättas upp oxå, för i år om det blir likadan värmebölja som tidigare så ska mitt humör kunna "kylas ner" en smula inomhus. Jag hatar (kanske starkt uttryckt) men jag trivs inte i för höga temperaturer! Då våran kåk har tendens att bli varm som en bakugn förväntar jag mej i år ett behagligare klimat! Min omgivning uppskattar säkert det oxå.

 

Denna vecka är det grisanmälan! Snart är varvet runt igen och om 2 veckor avvänjs smågrisarna!

Här har vi även börjat planera för Astrids dop som liksom Englas ska ske här hemma i Bystad (förhoppningsvis står naturen i riktig försommarskrud då)

 

Kan inte dröja många veckor till innan svalorna dyker upp. Det blir märkligt i år för nu har de ingen tråd att sitta på så jag kan glutta på dem från köksfönstret! Det allra bästa är när tornseglaren kommer..., lite av min favoritpippi (tillsammans med koltrasten)

När tornseglaren kommer farande som ett skållat troll i luften då är det sommar!!

Underbart att veta att man har allt detta framför sej :-)

 

 

1 april - 2010

 

GLAD PÅSK!!!

 

I söndags hade vi kalas, Engla har blivit 2 år!!

Äntligen är snön borta, nu är det trädgårdsarbete som stått på schemat!

 

Här blir inga kycklingar över påsk, det är grisningshelg och lagårn kommer fyllas av grymtande små varelser!

Vi har fått ritningar på den gamla avdelningen i lagårn som ska göras om och det ser bra ut. I höst tar vi 18 suggor mindre en omgång och spottar då i nävarna och blåser ut de gamla boxarna och in med den nya inredningen..

 

 

18 mars - 2010

 

Det har varit kärt kusinbesök här i huset! Tjejligan har strålat samman!!

Våren börjar ge sej till känna , snön får ge sej lite var dag som går! På gården snurrar allt på, avvänjning var det för en vecka sedan och smågrisarna mår fint! Det är tvättning som råder, sen lite planering inför höstens ombyggnad av de "gamla" 18 boxarna i bb-stallet!

(klicka på bilderna för förstoring)

 

 

 

23 februari 2010

 

VÄLKOMMEN ASTRID!! Englas lillasyster!

9 Februari blev vi 4 i familjen! Här råder nu tjejmaffian!! :-)

 

 

Idag blev det en promenad ute i snölandskapet i strålande solsken!! Härligt!