LIVET I BYSTAD!


 

 

 

 

31 December

 

Ett riktigt Gott Nytt 2010 önskar vi er alla från oss på Mellomgården!!

 

 

 

22 December

 

Granen står snart grön och grann i stugan!! I solsken och gnistrande kallt höggs den igår! Julefrid råder.., snön faller utanför (skiten vräker, öser ner enligt de manliga inneboende på gården.. :-)

Säga vad man vill men julstämning är det!!!

 

 

Luciahelgen

 

Denna helg har hittills bjudit på grisningar och luciafirande!! Det är endast några enstaka suggor kvar som ska grisa, det har verkligen gått undan och fina kullar är det! Lördagen började med ett besök i Torp för att skåda Patrik och Elins underverk, nämligen Olle!! Så söt och så liten...

 

Engla har varit runt o lussat, farmor var mitt i pepparkaks och lussekattbaket när vi "råkade" komma... :-)

Lusseturnén fortsatte till mormor och morfar, ytterligare en anhängare hängde med på lussetåget, och det var Tummis!

Det blev en fikapaus för samtliga efter att vedskjulet gjorts om till vindskydd till fåren!

 

 

 

3 December

 

Nu funkar det!! Denna teknikens under.., har kämpat sen i söndags för att få in bilder och skam den som ger sej!!

ADVENT!!! Första advent! Ljus i våra hus och hos djuren och även utegranen fick träda fram tidigt i år. Regn och blåst var det vid ljusisättning men upp skulle den.

Helgen har spenderats i Göteborg, bl.a ett besök på Liseberg! Fantastiskt fint!! Vi hälsade på i Lappland och provåt en norrländsk rätt som hette suovas! Massor av renkött i pitabröd med lite uns sallad och rårörda lingon! (Säg Scchuu samtidigt som luften dras in)

 

Mätta och belåtna passerades kaninlandet och radiobilarna och därefter dök en "grävmaskin" upp och det skulle lastas bananer på tid..

Barn fick lämna plats för en tävlingslysten entreprenör!! :-)

 

 

24 November

 

Jo, det har varit lite solsken och blå himmel.., för några dagar sedan! Snart är det första advent och då får vi njuta av massor av ljus!! Lite bilder och en solig återblick från i somras!! :-)  

 

 

 

19 November

 

Idag har det varit avvänjning här!! 53 "nya" suggor har anlänt och lika många har fått följa med tillbaka hem till navet för att betäckas nästa vecka! Smågrisarna har även flyttats ut till tillväxtstallet så nu är det tomt i bb- avdelningarna och tvättning väntar! Så här har dagen sett ut:

 

 

 

 

14 november

 

Veckoslutet innehöll tömning av tillväxtstallet och åter igen är det dags för tvättning!! Övriga händelser är att taket över flistransportören är färdigt. Gårdagen bjöd även på lite snöflingor.. (vackert).., det blev lite vitt puder på dammen och prästkragarna blommar envist ännu!!, I november!! Jag såg även några styvmorsvioler som oxå ännu stod i blom!! I veckan har det även bakats en del, till mindre varelsers förtjusning!.. Och så var det kusinträff igår med dunder och brak, men mest pepparkaksätande :-)

Engla har börjat leka kurragömma och hittar ständigt nya ställen att krypa in och ner i!! (Klicka på bilderna för förstoring!)

 
28 oktober

 


Härlig frostig dag, här kommer bildkavalkad!! :-)

 

 

24 oktober

 

Restaurangen har öppnat för denna säsongen! I vanlig ordning så är det "flygande" bord som gäller, kösystem och förbokning existerar inte. Med den efterfrågan som varit har jag på allas begäran utökat antal sittplatser! Det som serveras är en buffé där alla får ta om så många gånger som magen tillåter. En slags konstant "happy hour"! Dock får de stå för dryck sjäva, det är ju vanligt nuförtiden att ha det så.

Välkomna våra bevingade gäster!!

 

 

Igår fick gårdsplanen en till uppfräschning, det gjöts vid ingång till lagårn och vid silon! Det blir jättebra! Ett tag var det inte perfekt.... När vi titta ut genom fönstret vid middagsbordet efter avslutad gjutning så kom där två katter i full klös och hade fått nys på en musstackare..... Den här musen sökte flyktväg rätt över... ja,.. den nya plattan!! De två jägarna var inte sena till att hänga på i samma riktning!!

Första tanken som far i mitt huvud var Anna Ankas ord: DÄÄ ÄÄ INNTE ACCCEPTAAABELT!! (forma munnen som en brekäftad groda och koppla på skånskan)

 

Senare på em hitta jag fler spår, från ett annat litet sällskapsdjur - Tummis! Men då hade det hela stelnat så pass så Hollywoodfrun höll sej i skinnet!

 

 

 

 

20 oktober

 

Sista suggan har grisat idag! Detta är den 14:e gruppen som grisat sen vi startade i sept-07.

 I övrigt har dammprojektet fortsatt och vi spånar på hur vi ska få till det allra bäst!

 

på tal om pannan så är det en Ari-term på 80 kw som Limmareds rör har levererat och elatek har fixat det elektriska. Det ska på ett tak över transportören som forslar flisen in i skrapförrådet, sen börjar det bli färdigt!!

 

 

19 oktober

 

Och regnet smattrar utanför som det bara kan göra en dag i snart slutet av oktober!

Flispannan är igång och sen i fredags är "alla" berörda inkopplade på denna fantastiska anläggning! Under månaden som gått har vi bl.a avvant och tvättat bb-stallarna, det har ytterligare grävts på gården, framförallt är det gårdsplanen som rättats till med dränering. Gårdsbrunnar och takvatten har kopplats på ett nytt dagvattensystem för att få gårdsplanen torrare.

 

Ett nytt projekt kom oxå till, en damm  (om än liten) håller på att ta form i gamla beteshagen!

 

Många härliga frostiga dagar har vi haft och träden har varit färgsprakande. Till och med en liten försmak av vintern fick vi i fredags: Snö!! Jag tyckte det blev sån go stämning och fick lust att slänga på julskivan och bälga i mej glögg! Ordet snö används inte så flitigt av oss kvinnor här i Bystad, då det ordet anses som ett skällsord av de manliga inneboende... Lappmöglet ska förekomma i minimal mängd... (he,he) därför är det extra festligt att gå och nynna på: " Ja ser det snöar, jag ser det snöar, det var ju roligt, HURRA!!! 

 

Fler hurra-rop blev det i fredags (dock inte pg.a snön..) utan för herr och frugan i Torp! Där var det födelsedagsfirande med goda tårtor!!

 

 

 

18 september

 

Idag har vi förmedlat grisar! Ture var här och hela gänget lastades upp på lastbilen och styrde sen kosan mot Hans i Vårgårda! Nu är det dags för tvättning i helgen.

Under veckan som gått har Bystad även fått en "ny skyline"!! Skorstenen restes och pannrummet tar allt mer form.

 

 

 

Tackor och lamm har delats isär, Tummis fick sitta på "fel" sida staketet enligt henne själv! Det fanns en till som gärna hade velat vara på andra sidan nätet....

 

 

 

3 september

Här har grävts på alla håll och kanter på gården, känns det som!! Det mesta av kulvertarna är nergrävda och vägen har breddats med "lut åt rätt håll" :-)

Skorstenen har gjutits fast under dagen, pannan står där den ska, grisarna växer, massor med äpplen på träden, Engla sköter nassarna, rätt temperatur ute och måndagskvällen bjöd på en härlig tjejkväll!! Livet är "gött"


 

 

17 Aug - 09

Underbara augusti! Härliga höst som närmar sej!! Kolla bara in månen..., jag blir nästan religös av att betrakta detta ting! Spår av varulv kvar i mej från tidigare liv???? Tomas skulle tveklöst svara ja på den frågan! :-)
Den "korta" tropiska värmebölja som infann sej i somras räckte gott o väl för att sätta mitt sinne på (ur) spel, jag verkligen hatar när det är för varmt......
För inte tala om grisarna som låg platta, utsträckta i boxarna och bara dåsa... Det lukta nästan stekt bacon när man klev in i stallarna!

Jo, jag tycker verkligen att det kunde vara uppehåll i alla fall.. Grässkörd och tröskning... När blir det?????

Vårt hus har blivit så makalöst snyggt i den nya grå färgen, ja hela gården har fått ett lyft för lagårn. plansilon o traktorgaraget har målats!! Riktigt kul!

Förra veckan fylldes ena plansilofacket upp av flis!! Pannan anlände till gården idag och pannrummet börjar så smått bli färdigt. Kulvertarna ska grävas ner och en hel del arbete återstår men snart är vedeldning ett minne blott..YES!!!! Slippa rökutveckling inne i kåken.....

Tre suggor har grisat, många fler rosa varelser väntas anlända mot veckoslutet.

 

 

Gamla "skethuset" har fått ett ordentligt ansikts.. (rumplyft..?!!) och blivit ett stiligt utedass!

 

8 Maj - 09

Det har gjort gott med regn de här dagarna!!! (förutom på torvmossen då!!!...) Den 27 april åkte fröna i backen och det spirar så grönt och fint på vallarna. Snart blommar äppelträden och syrenerna och det är så härligt!! Kvällarna är ljusa och långa och det är mörkret som "tvingar in en"!!! Jag kan gå och pyssla hur länge som helst ute! Jag förstår att Engla protesterar när det börjar bli kvällsmatdags och dags att gå in, hon är ett litet "utedjur" :-) och en underbar hjälpreda och arbetskamrat!! :)

Vi har fått hit ett gäng med får som lyser upp tillvaron ännu mer!!! Trevligt med betande kreatur!

Vi har haft grisning i helgen som gick och det har blivit jätte-fina kullar! Finns lite planer på att göra om de 18 "gamla" boxarna i bb-avdelningen. Det skulle bli ännu mer lättskrapat... Det blir nog nästa års projekt, nu är det pannrumsbygge och flisanläggning som är på tapeten och husfasader som behöver rustas upp!! Jag har börjat så smått att måla balkongräcken till vårat boningshus, det kommer bli snyggt och kul med en kulörförändring!

Lite sköna bilder med sommarkänsla:

 

14 april -09

 

Påsken är avklarad. Blåkulla var lika trevligt som vanligt, alltid kul att träffa sina medsystrar.

Gårdagen bjöd på en mycket trevlig stund i Jönköping med två underbara vänner, varav den ena är nyinflyttad i staden tillsammans med en 20 - taggare!! (he,he) Lugn o fin, det är inte jaktsäsong nu!! :-D
På skärtorsdagen (12 april) var det avvänjning! 53 nya dräktiga damer flyttade in i djupströbäddarna och suggorna inne i bb- stallet lastades på för hemfärd för att idka en liten kärleksstund bland halmen! Mr Galt stod redo!! (eller mer troligt ett gäng plastdosor med katetrar!!..)

Samma dag flyttade vi in smågrisarna till tillväxten. De flyttas kullvis in i boxarna, de som är små får en egen box, där får de en ärlig chans att komma ikapp! Denna gång har vi bottennotering på antal insatta! Kan säga vi saknar ca 30-40 grisar. Hade lite otur med några suggor som dels låg ihjäl alla sina små utom två!.. :-/ en platta till 8 st. :-( En matvägra och hade ingen mjölk i juvret pg.a det, så hennes grisar fick vi portionera ut så gott det gick!! Det är bara att ta nya tag!!!! Som sagt, det är levande material vi jobbar med!!!!

Nu är det tvättning i bb - avdelningarna som står på schemat! Så nya ideèr är på gång att kläckas!! :-)
Sätta fårstängsel är oxå på tapeten, taggtråden har börjat rullats upp för att ersättas med nät. Det ska stänglas utmed "byavägen" och upp mot järnvägen bland annat! Måtte de hålla sej ifrån spåret, vi vill inte ha får med in på perrongen till Borås!!.......

 


7 april - 09

Nu äntligen är vår Engla frisk!! Hon har gått igenom sitt livs första ordentliga förkylning med feber på 39.8 som högsta notering och hosta. I söndags åkte vi in med henne så hon fick pencillin, och nu är det andra dagen som hon är feberfri, lillpyret! Vi var ute en sväng idag första gången på en vecka och vi åkte upp till farmor och farfar och hälsade på dom och vi häsade också på nytillskotten i Källhult:.... LAMMEN!Årets lamning har startat så smått!!! De är såå ljuvliga. Det tyckte Engla också!!:-)

Det var första gången hon träffa ett lamm!! Det är första gången hon ser saker o ting!! Tänk om man själv kunde se på saker o ting på det viset lite oftare!! Det är fantastiskt med barn, man själv stannar upp och studerar o tittar noggrant. Häromdagen t.ex: ett löv från i höstas, det låter jättekul när man mosar det i handen, vinbärsbusken vars blad börjar komma fram luktar jättegott, mossan i gräsmattan smakar förträffligt och träden... träden är fantastiska med grenarna som gungar hit o dit och är roliga att försöka fånga!!

Köpte en kylskåpsmagnet häromdagen med texten:
" Mödrar håller sina barns händer för en tid, men deras hjärtan för evigt "
( Visst, visst för jämställdhetens skull, det kunde även stå fäder!............)

Tillväxtstallet är tvättat och fint! Nu står det tomt tills på torsdag då vi avvänjer. Suggorna åker hem och smågrisarna flyttas samma dag in i tillväxten!

Ett av projekten på gården nu för tillfället är vårt gamla mjölkrum som håller på att göras om! Pappa har snickrat till en stomme till diskbänk och idag har jag målat väggar och tak. Rörmokaren har varit här en sväng idag oxå!

Ett annat projekt är att vår kåk ska målas om!! Jo, i år ska det ske!! Färgen är bestämd till 98%. Det blir en "ljus varmgrå" färg! I katalogen heter den "oskar" men den ser ut som färgen "lamm". Satan vilken skillnad det blir i katalog och på bräda utomhus!! Efter 5:e försöket hitta jag det jag sökte!! (Eller vi.... (he,he)....!)

RÖKSIGNALER!!!!!!!!!!!

Ska bara lugna folket i byn att allt är som det ska!......... Jo, det rök som f-n ur alla vrår, fönster och dörrar i huset vid 19 - snåret ikväll!! Och brandvarnaren skrek!.. Men allt är under kontroll... Patrik blev lite ställd,..han skulle hämta Tomas till ett möte, men Tomas sprang omkring dyblöt i kalsonger med schampo kvar i håret nere i pannrummet o "återställde saker o ting"..........

Patrik knacka på dörren och fick en Engla i famnen!! Jag öppna fönster på nedervåningen..

Tack Patrik, du blir en bra barnvakt!!!! :-)

Trodde hela Poccahontas stammen skulle uppenbara sej på gården... Gud vet vad alla dessa röksignaler hade betytt på indianspråk?!! Och dessutom en vit man i kallingar som rusa runt,...Kanske kunde blivit nya uppföljaren till "dansar med vargar"...Nämligen:

"POLKA MED PIGGSVIN"!!!!!!!!!....??.........
3 april - 09

Idag har vi förmedlat smågrisar! 565 st nassar "has left the building"!...
Det var 12 st som inte fick åka med pg.a att de inte var tillräckligt stora, så de fick flytta in i "slaskavdelningen". Namnet "slask" låter inte så inbjudande, men det är en trevlig avdelning med djupströbädd med mycket halm att busa runt i. Här får de gå tills de växt till sej, sedan anmäls och säljs de!

Så fort Ture (grisköraren) lämnat gården med våra rosa djur sätter vi igång att blötlägga stallet! Här ska TVÄTTAS!!!!!
En sysselsättning som jag tycker mycket om!......... En del i familjen tror fortfarande att jag ljuger om att det är en "kul" arbetsform att gå runt med högtryckstvätten, MÄÄN, (som Tony Irwing säger!) Förresten, för jäkla kul att Samuelsson vann Let´s dance, jag ringde och rösta 4 ggr!!
Okej, tvättning är ... ?..!...som meditation för mej!! :-) Man har lurar med go musik i (om batterina är färska) och man tänker och finular på saker o ting och kommer fram till många nya ideer och lösningar!
Och så blir det ju så jäkla snyggt också!! Och det viktigaste: rent från baskelusker och smittkedjor bryts!

29 mars - 09

Jisses, vad tiden går!!!!!

Idag har vi haft kalas och firat vår Engla som fyllt 1 år just idag!! Vår lilla goa trollunge!! Det har varit kalas med massa presenter och smaskig tårta och flaggan har varit hissad!! En jätte-härlig dag!! :-)


Det finns fler små knytten som växer till sej här på gården! Kommande vecka är det dags för förmedling av våra tillväxtgrisar! Stallet kommer tömmas och det blir dags för tvättning!

Smågrisarna i bb-avd är nu 3 veckor gamla och äter oxå en hel del foder nu. De får även järnpellets och torv ihop med fodret 2 ggr om dagen!! Järnpelletsen får de från ca: 2 v ålder fram till avvänjningen. När kultingen föds har den ett järnförråd i kroppen som räcker högst en vecka och eftersom suggans mjölk inte innehåller järn måste detta tillföras annars får grisen järnbrist. Denna brist leder till att grisen blir blek, växer dåligt och får skorvig hud. Vid ca: 4 dagrs ålder får kultingen en järninjektion! Sen blir det då järn i pelletsform! (grisar som går ute får i sej järn naturligt när de bökar i jorden.)

I lördags var vi och spisade en utsökt middag på Torp tillsammans med Elin o Patrik! Efter en viss omstrukturering av möblemanget satte vi oss till bords och Engla struttade runt och försökte skapa fred mellan två rivaliserande hankatter... Varav en av dem var något mer matt i pälsen!!! :-)

Efter måltiden begav vi oss ut för en titt på det kommande byggprojektet!! Wow!! Kul för bygden att det finns de som har en framtidstro, det behövs!!

10 mars - 09

Det är en dam kvar..., hon har bäddat o skrapat så snart är hon igenom betonggolvet.., skulle man kunna tro!! Hon kanske är väldigt pedantisk och noga med sitt bobyggande bara!! Men hon bör börja grisa ikväll!

7 mars - 09

 

I skrivande stund är det 9 suggor kvar som ska grisa!. Det har gått som tåget! Det sticker ut små trynen överallt. Det är otroligt vilken livsgnista det är i de här små kropparna när de kommer till världen. De ligger stilla nån sekund, sen är det direkt upp och iväg och leta efter maten. Helst vill de åt spenarna längst fram på juvret, det bråkas och gormas till nån vinner! Och segraren vinner den spenen och behåller sedan den hela tiden. Det är djungelns lag! Attans om nån försöker stjäla någons mjölkautomat! Det tar nån dag innan spenordningen är uppklarad i kullen. De spenar som ingen unge diar på sinas efter några dagar.

 

 

5 mars - 09

 

Grisningarna är igång!! Ett tiotal suggor har satt små rosa djur till världen. Gissar på att det kommer bli många kullar tills imorn bitti. Kulmen brukar vara fredag-lördag. Då bäddas det och stökas o föds i varje hörn av stallet.

 

 

Vi slipar tänder (framförallt på förstagrisarnas kullar, tänderna är väldigt vassa och kan skada suggans spenar vid osämja om bästa tutte mellan de små, kultingarna kan oxå bita och riva hål i varandras kinder vid dessa dispyter.) Vi strör och ser till så boxen är torr och ren, grisen har ju ingen direkt päls och kyls snabbt ner om den blir liggande kvar på spalten. Är smågrisen för kall sätter vi på den flytväst och sänker ner den lilla varelsen i en hink med varmt vatten! Jo, det är sant... ska ta bild om det blir aktuellt! Fick på posten idag små "termovästar" jag beställt som nassen även kan ha om den blivit kall.. Jo, jag har tagit mina piller idag,.. Ska ta kort på det också..( på termovästarna..)

Det handlar om mycket pyssel om de små, se till så de får tag på en spene så de får i sej den livsviktiga råmjölken, att de lär sej ligga under värmelampan och inte intill suggan när de ska sova, då risken blir stor för ihjälliggning. Under värmelampan ska det vara över 30 graders värme, sen höjer man lampan ju större grisen blir, då de inte fodrar lika mycket värme. Man ser på kullen vilken åtgärd som behövs: ligger de i en stor hög så fryser dom, då sänker man lampan, ligger de helt utspridda på stor yta är det för varmt..Lagom är bäst....

Omsorgen om suggan är jätte-viktig! Ha koll så grisningen inte tar för lång tid, det kan leda till fler döfödda smågrisar om värkarbetet är svagt, se till så hon reser sej upp och dricker ordentligt med vatten för mjölkproduktionens skull och hon kan oxå annars få förstoppning. Aptiten måste vara på topp för att kunna producera den stora mängden mjölk till sin kull utan att hon själv förlorar för mycket hull. Det kan hända att suggan får grisningsfeber och juverinflammation, det är inte konstigare än att vi kvinnfolk kan få mjölkstockning! Jag är däremot lycklig över att jag inte har 14 tuttar som kan drabbas...

Skillnaden mellan gris och människa är hårfin!! De går på fyra ben, vi två... okej, de har ingen föräldrapenning heller.

 

 

2 mars - 09

 

I lördags (28/2) flyttade vi in ett nytt gäng damer till bb-avdelningarna. Dessa ska börja grisa runt 5-6 mars. Värmelamporna är på och justerade i rätt höjd och golvvärmen är påslagen. Halmen är hackad och i varje box ligger det en extra buffert med halm, det finns de som tjuvstartar och grisar tidigare! Det är ju "levande material" vi handskas med så datum ska man inte lita blint på! Man ser på djuret när det är dags i de allra flesta fall. Det tydligaste tecknet på att suggan snart grisar är när hon börjar "boa".

 

Detta beteende sitter i ryggmärgen sen de levde ute i det vilda! De skrapar ihop halm och spån med klövarna och bär även halm i munnen, helt enkelt bygger de ett bo! ( som när vi packar väskan för att fara in till bb...typ..!.. efter att ha rensat i varende vrå i kåken..) Detta görs väldigt omsorgsfullt och hon (suggan alltså..) kan hålla på i timmar. När man kan dra fram mjölk i spenarna är det inte lång tid kvar tills första kulting ser dagens ljus!

 

 

 

Grisningen är i normala fall över på ca: 5-6 timmar. Då kan det i jämn ström ploppat ut en syskonskara på.. tja.. allt från 10 till 21 st rosa alldeles underbara små varelser.. Finns även de som kanske "bara" (hm..) får 4-5 st, då är det fina i kråksången att man kan flytta över smågrisar från de stora kullarna till de mindre! Detta ska ske helst ske inom första dygnet, annars kan det hända att suggan inte accepterar de nya familjemedlemmarna! Grisar har ett fantastiskt utvecklat luktsinne och känner då att dessa små kommer "utsocknes" ifrån! Då kan det bli jakt och hon jagar dem och kan i värsta fall bita ihjäl dem, men det sker väldigt, väldigt sällan!

 

På tal om att bita, en suggas mun är som en krokodilkäft enligt mej..Mitt ben har en gång fastnat i denna käft.. Man är inte så kaxig då.. Arga suggor är min fasa.., jag har djup respekt för dessa till synes "klumpiga" djur om de vaknat på fel sida. Jag hade säkerligen vunnit pris på "Americas funniest homevideos" om en kamera rullat de gånger jag kommit flygandes ur en box med gödselskrapan efter mej med träskaftet  svarvat likt Långben äter majskolv på julafton..

 

Suggor är ruskigt smidiga och kan hoppa över boxkanten.., man ska inte vara helt säker på att faran är över när man lyckats rädda sej ut ur boxen och torkar svetten ur pannan och kontrollerar så att alla kroppsdelar hängt med över... Nu ska vi inte lägga fokus på detta, jag har i stort sett jobbat heltid med grisar sen 95 + att jag är "uppfödd" med dom och det är mycket sällan det hänt nåt tillbud! De är som folk i allmänhet, lite olika i sätt och uppförande!! :-)

 

Nu ska jag ta hand om min galt... han har fått en manlig förkylning!!....